Айва Кримська ароматна — це осінній, високо врожайний, зимо та посухостійкий, стійкий до хвороб сорт селекції Нікітського ботанічного саду призначений для технологічної переробки. Дерево середньоросле з широкопірамідальною кроною. Плоди великі, вагою 250 – 390 грамів, короткогрушоподібної форми, лимонно-жовтого кольору, солодко-кислого смаку.
Сорт виділений із сіянців від вільного перезапилення сортів Анжерська, Берецький, Міча Урожайна і Португальська.
Опис характеристик дерева айви Кримська ароматна
Дерево середньоросле, з широкопірамідальною, середньозагущеною кроною. У молодому віці росте швидко, надалі помірно. Основні гілки відходять від стовбура під гострим кутом. Пагоноутворювальна здатність дуже хороша. Сорт скороплідний, у пору плодоношення вступає на 3-4-й рік після посадки в сад. Цвіте в середні терміни. Самоплідний. Плодоносить щорічно, рясно. Врожайність складає – 37 – 47,9 т/га. Відрізняється високою зимостійкістю, але слабкою стійкістю до весняних заморозків. Посухостійкий, не уражається грибними хворобами.
Кращі запилювачі для айви сорту Кримська ароматна:
- Рясна Кримська
- Кримська Рання
- Бурштинова Молдавська
- Октябрина
- Степнячка
Опис плодів айви Кримська ароматна
Плоди великі, вагою 250 – 390 грамів, одномірні, короткогрушоподібні зі злегка ребристою поверхнею. Шкірочка лимонно-жовта, середньощільна, суха, блискуча, зі світло-сірим опушенням, що легко знімається.
М’якоть світло-кремова, соковита, дрібнозерниста, без кам’янистих клітин, насиченого солодко-кислого смаку.
Знімальна зрілість настає в третій декаді вересня – на початку жовтня, технологічна – через 10-15 днів. Тривалість зберігання – 80 днів. Основне призначення – технологічна переробка. Дегустаційна оцінка продуктів переробки 4,5-5 балів.
Переваги сорту айви Кримська ароматна:
Висока зимостійкість, стійкість до хвороб, висока врожайність і відмінна якість плодів.
Недоліки сорту айви Кримська ароматна:
Слабка стійкість квіток до весняних заморозків.