Яблуня Кальвіль донецький — це зимовий, скороплідний, врожайний, зимостійкий, транспортабельний, стійкий до хвороб сорт української селекції. Дерево слаборосле з округлою або плоско-округлою кроною. Плоди середні, вагою 130-170 грамів, округло-конічної форми, жовтувато-зеленого кольору, доброго кисло-солодкого смаку.
Виведений на Донецькій дослідній станції садівництва в результаті схрещування сортів Бойкен і Ренет Симиренка.
Опис характеристик дерева яблуні Кальвіль донецький
Дерево слаборосле з округлою або плоско-округлою кроною. Міцні скелетні гілки відходять від стовбура під кутом 65-90 градусів. Цвіте в середні строки, довго і рясно. Життєздатність пилку середня (42-57%). Зав’язування плодів від вільного запилення високе (15-37%). Тип плодоношення мішаний. Зимостійкість вища за середню, стійкість проти парші висока, до борошнистої роси – середня. У плодоношення на середньорослій підщепі вступає на третій рік після садіння, на сильнорослій – на четвертий- п’ятий. Дорослі дерева мають врожайність 40-95 кг з дерева.
Кращі запилювачі для яблуні сорту Кальвіль донецький:
- Айдаред
- Джонатан
- Зоря Поділля
- Кальвіль сніговий
- Мекінтош
Опис плодів яблуні Кальвіль донецький
Плоди середніх та вище середніх розмірів 130-170 грамів, одномірні, пласко- округло-конічні, з великими ребрами, особливо на верхівці, жовтувато-зелені, іноді з легким загаром на сонячному боці та досить великими біло-зеленими рідкими підшкірковими цяточками.
М’якоть зеленувато-біла, середньої щільності, ніжна, дрібнозерниста, соковита, доброго кисло-солодкого смаку, дегустаційна оцінка 7,6-7,8 бала. Шкірочка товста, щільна, еластична, гладенька , блискуча, масляниста.
Знімальна стиглість плодів настає наприкінці вересня, споживча – в січні. Транспортабельність висока. У холодильнику зберігаються 7-8 місяців. Придатні для споживання свіжими, виробництва соків, для замочування.
Переваги сорту яблуні Кальвіль донецький:
Слаборослість дерев, скороплідність, висока врожайність і товарні якості, а також тривала лежкоздатність плодів.
Недоліки сорту яблуні Кальвіль донецький:
Схильність до формування плодів, які в умовах тривалої посухи в період достигання стають склоподібними, а також до переобтяження врожаєм та здрібнення яблук.