Яблуня Йеллоу Спур Делішес — це зимовий, врожайний, транспортабельний, середньостійкий до хвороб і морозу сорт селекції США. Дерево слаборосле з овальною кроною. Плоди середні, вагою 112-148 грамів, округло-конічної форми, зеленувато-жовтого кольору, кислувато-солодкого смаку.
Сорт був виділений і відібраний у США в насадженнях сорту Голден Делішес.
Опис характеристик дерева яблуні Йеллоу Спур Делішес
Дерево слаборосле з компактною оберненопірамідальною або овальною, густою кроною типу “спур”. Кут відходження основних гілок від стовбура середній гострий. Початок квітування відмічено в ті ж терміни, що й у Голден Делішеса. Тривалість 9-10 днів. Тип плодоношення кільцівковий. Зав’язуються яблука добре, по 2-4 на плодовому утворенні. На дереві тримаються міцно. У пору плодоношення дерева на насіннєвій підщепі вступають на сьомий рік після посадки в сад. Спостерігається тенденція до середньої періодичності плодоношення. Врожайність дорослих дерев на насіннєвій підщепі становить – 17– 31 кг. Морозостійкість нижча, ніж у Голден Делішеса. Стійкість проти парші слабка, борошнистої роси – висока.
Кращі запилювачі для сорту яблуні Йеллоу Спур Делішес:
- Айдаред
- Елстар
- Глостер
Опис плодів яблуні Йеллоу Спур Делішес
Плоди середнього розміру, вагою 112-148 грамів, округло-конічні, округліші, ніж у Голден Делішеса, слаборебристі або без ребер, у період знімальної стиглості зеленувато,- пізніше ясно-жовті, з численними дрібними коричневими опробковілими сочевичками.
М’якоть кремувато-жовта, щільна, дрібнозерниста, ніжна, соковита, кислувато-солодка, дегустаційна оцінка 7,5-8 балів, з середнім ароматом. Шкірочка середньої товщини, середньої щільності, ніжна, слабо шорстка, тьмяна, суха на дотик, часто оржавлена.
Знімальна зрілість плодів настає в кінці вересня – на початку жовтня, споживча – в листопаді. Транспортабельність висока. Зберігаються до березня – квітня. При зберіганні в’януть.
Переваги сорту яблуні Йеллоу Спур Делішес:
Слаборослість дерев, високі смакові якості плодів.
Недоліки сорту яблуні Йеллоу Спур Делішес:
Недостатні зимостійкість і стійкість проти парші, в’янення яблук при зберіганні.