Голден Делішес — це пізньозимовий, високоврожайний, високо транспортабельний, середньо стійкий до хвороб сорт селекції США. Дерево середньої сили росту з округлою кроною. Плоди середнього розміру, вагою 120-190 грамів, видовженоокругло-конічні, зі слабою ребристістю у верхній половині, зеленувато-жовтого кольору іноді з незначним оранжевим рум’янцем та іржавою сіткою.
Сорт походить від випадкового сіянця, виявленого 1890 року містером Маллінсом у Східній Віргінії (США). На початку 20-го століття придбаний і розмножений садівничою фірмою Старк, де незабаром за його участю було отримано нові високопродуктивні сорти і клони, що становлять нині велику групу похідних Голден Делішеса. Дуже поширений у промислових та аматорських садах Криму, у степовій та лісостеповій зонах України. Районований у Степу та Лісостепу з 1969 року.
Використовується в селекції як джерело скороплідності, високих споживчих якостей плодів.
В останні 50 років дослідниками та садівниками-практиками відібрано багато спонтанних клонів, що є бруньковими мутантами Голден Делішеса. Найбільш цінними серед них є Голден Делішес Рейндерс, Голден Делішес клон Б, Голден Смути, Дива Голд.
Опис характеристик дерева яблуні Голден Делішес
Дерево швидкоросле, вище середньої сили росту з широкоовальною або округлою середньозагущеною кроною. Зимостійкість і стійкість проти парші та борошнистої роси середня, до плодової гнилі висока, посухостійкість нижча за середню. У плодоношення на середньорослій підщепі вступає з третього-четвертого року після садіння, на карликовій – з другого-третього. Врожайність складає 25 – 55 тон з гектару. Початок квітування спостерігається в пізні терміни і має досить тривалий період. Тип плодоношення мішаний. Висока зав’язуваність плодів. Плоди добре утримуються на дереві до знімання.
Кращі запилювачі для яблуні сорту Голден Делішес:
- Айдаред
- Елстар
- Глостер
- Мелроуз
Опис плодів яблуні Голден Делішес
Плоди середнього та більшого за середній розмір 120-190 грамів середньоодномірні, видовженоокругло-конічні, зі слабою ребристістю у верхній половині, зеленувато-жовті з великими опробковілими світло-коричневими сочевичками, іноді з незначним оранжевим рум’янцем та іржавою сіткою.
М’якоть жовтувато-кремова, щільна, дрібнозерниста, соковита, відмінного кислувато-солодкого смаку (8,0-8,4 бала), ароматна. Шкірочка середньої товщини, щільна, еластична, злегка шорстка, суха, з незначним оржавленням.
Знімальна стиглість настає наприкінці вересня, споживча – в січні. Транспортабельність висока. У сховищі плоди зберігаються до березня, в холодильнику – до травня. Плоди споживаються у свіжому вигляді і гарні для переробки: соків, компотів, пастили, мармеладів, чипсів.
Переваги сорту яблуні Голден Делішес:
Скороплідність, пізнє і тривале цвітіння, висока та щорічна врожайність, добрі споживча якість і лежкість плодів, високі смакові якості плодів.
Недоліки сорту яблуні Голден Делішес:
Вимогливість до умов вирощування, схильність до періодичності плодоношення, дрібніння плодів при перевантаженні врожаєм, в’янення шкірочки при зберіганні.