Яблуня Гала — це зимовий, високоврожайний, не дуже транспортабельний, середньо стійкий до хвороб сорт Новозеландської селекції. Дерево середньоросле з широкопірамідальною негустою кроною. Плоди середньої величини, вагою 110-150 грамів, округлі або округло-зрізано-конічної форми. яскраво-жовтого з оранжево-червоним смугасто-розмитим рум’янцем кольору, солодко-кислого смаку.
Сорт був отриманий у Новій Зеландії в результаті схрещування сортів Кіддс Оранж Ред і Голден Делішес. З 1993 року районований у степовій та лісостеповій зоні. Входить в десятку сортів, які користуються попитом серед населення нашої країни. Займає значне місце в молодих промислових садах. Придатний для вирощування в західному Лісостепу, Степу, Криму, Придністров’ї, Передкарпатті. Представляє інтерес для селекції як джерело скороплідності, високих смакових якостей плодів з гарною консистенцією м’якоті. Має багато спонтанних мутантів, які відрізняються від основного сорту забарвленням і величиною плодів: Роял Гала, Мондіал Гала, Гала Маст, Галаксі, Гала Руж, Скарлет Гала, Галагоред, Спур Ред Гала.
Опис характеристик дерева яблуні Гала
Дерево середньоросле з широкопірамідальною негустою кроною. Зимостійкість середня. У випадку підмерзання у подальшому дерева не відновлюються і гинуть. Стійкість проти парші слабка, до борошнистої роси висока. У пору плодоношення дерева на насіннєвій підщепі вступають на 6-7 рік після посадки в сад, а на клонових підщепах на 3-4 рік. Врожайність складає 30 – 45 тон з гектару. Початок квітування спостерігається в середні строки, на 2-3 дні пізніше, ніж в Айдареда. Тривалість 7-13 днів. Тип плодоношення мішаний. Зав’язуються яблука по 1-3 на одному плодовому утворенні. На дереві тримаються добре, але при затримці зі збиранням кількість падалиці становить 10%.
Кращі запилювачі для яблуні сорту Гала:
- Джеймс Грів
- Елстар
- Катерина
Опис плодів яблуні Гала
Плоди середньої величини, вагою 110-150 грамів, округлі або округло-зрізано-конічні, зі слабою ребристістю у верхній частині, в період знімальної стиглості зеленувато-жовті і яскраво-жовті під час споживчої стиглості, з оранжево-червоним смугасто-розмитим рум’янцем на більшій частині поверхні та дрібними світлими досить рідкими мало помітними підшкірковими цяточками.
М’якоть світло-кремова, щільна, ламка, дрібнозерниста, соковита, відмінного десертного кислувато-солодкого смаку (8,4-8,6 бала), з сильним ароматом. Шкірочка щільна, тонка, гладенька, блискуча, суха.
Знімальна стиглість плодів настає у другій половині вересня, споживча – в листопаді. Транспортабельність висока. Зберігаються в холодильнику до березня – квітня. Використовуються свіжими та на виготовлення натурального соку, пюре, джему.
Переваги сорту яблуні Гала:
Висока та регулярна врожайність, десертний смак плодів, скороплідність, висока стійкість до борошнистої роси.
Недоліки сорту яблуні Гала:
Недостатня зимостійкість, недостатня стійкість проти парші, передчасне осипання плодів, мільчання плодів.