Яблуня Фуджі — це пізньозимовий, врожайний, транспортабельний, соковитий, слобостійкий до хвороб сорт японської селекції. Дерево сильноросле з широкоокруглою пониклою кроною. Плоди середні, вагою 140-210 грамів, округло-циліндричної форми, зеленувато-жовтого кольору з рум’янцем, кислувато-солодкого смаку.
Сорт виведений в Японії за схрещування Роллс Джанет і Делішеса.
Опис характеристик дерева яблуні Фуджі
Дерево сильноросле з розлогою широкоокруглою середньо загущеною пониклою кроною. Основні гілки відходять від стовбура під кутом, близьким до прямого. Квітує пізно, майже не пошкоджується весняними заморозками. Плоди міцно тримаються на дереві. Скороплідний. У пору плодоношення на карликовій підщепі вступає на другий рік після садіння в сад, на сіянцевій перші врожаї дає на п’ятий – шостий. Плодоносить щедро, проте схильний до періодичності. В роки з високим урожаєм потребує проріджування зав’язі. Урожайність дорослих насаджень цього сорту на ММ.106 складає 14-21 т/га. Зимостійкість і стійкість до парші середні, уразливий до бактеріального опіку та борошнистої роси.
Кращі запилювачі для яблуні сорту Фуджі:
- Айдаред
- Гала
- Голден Делішес
- Гренні Сміт
- Лігол
- Пінова
- Ред Делішес
Опис плодів яблуні Фуджі
Плоди розміру від середнього до великого, вагою 140-210 грамів, округло-циліндричної форми, слабо асиметричні, зеленувато – або блідо-жовті, з рожевувато – червоним або тьмяно-рожевим розмито-смугастим рум’янцем, що вкриває більшу частину поверхні, і добре помітними світлими підшкірковими цяточками та слабим сизим нальотом.
М’якоть світло-кремова, дуже щільна, хрустка, соковита, кислувато-солодка, пріснувата (дегустаційна оцінка 7,2-8,0 балів). Шкірочка тонка, щільна, гладенька, суха.
Знімальна зрілість плодів настає в кінці жовтня. Транспортабельність висока. В холодильнику зберігаються до 7-8 місяців. Використовуються у свіжому вигляді і для різних видів технічної переробки.
Переваги сорту яблуні Фуджі:
Скороплідність, тривала лежкість плодів.
Недоліки сорту яблуні Фуджі:
Висока уразливість до бактеріального опіку та борошнистої роси, схильність до періодичності плодоношення, надто тривалий період вегетації дерев і пізній строк збирання плодів.