Яблуня Едера — це зимовий, зимостійкий, скороплідний, врожайний, транспортабельний, стійкий до хвороб сорт української селекції універсального призначення. Дерево середньоросле з широкозворотньоконічною кроною. Плоди середні, вагою 170-200 грамів, подовженоконічної форми, зеленувато-жовтого кольору, червоним рум’янецем, кисло-солодкого смаку.
Сорт одержаний в Інституті садівництва НААН від схрещування сортів Рубін та Присцилла.
Опис характеристик дерева яблуні Едера
Дерево швидкоросле з широкозворотньоконічною кроною середньої загущеності. Кут відходження основних гілок від стовбура середній гострий. Цвіте у пізні строки, тривало. Сорт зимостійкий, стійкий до борошнистої роси. Імунний до парші. У пору плодоношення дерева на середньорослій підщепі вступають на другий-третій рік після посадки в сад. Урожайність висока та регулярна: семи-восьмирічні дерева на підщепі 54-118 формують по 28-40 кг, 10-12-річні – по 62-80 кг.
Кращі запилювачі для яблуні сорту Едера:
- Флоріна
- Вітос
- Ремо
- Перлина Києва
Опис плодів яблуні Едера
Плоди вище середніх розмірів, вагою 170-200 грамів, подовженоконічні, ребристі. Основне забарвлення зеленувато-жовте, покривне – яскраво-червоний розмитий рум’янець у штрихах майже на всій поверхні, з численними опробковілими добре помітними сочевичками.
М’якоть кремова, дрібнозерниста, середньої щільності та соковитості, кисло-солодка, дегустаційна оцінка 8-8,2 бала, ароматна. Шкірочка товста, еластична, блискуча, суха.
Знімальна стиглість плодів настає в другій половині вересня, споживча – з листопада. Транспортабельність висока. Зберігаються в холодильнику до кінця лютого. Придатні для споживання у свіжому вигляді та переробки.
Переваги сорту яблуні Едера:
Зимостійкий, імунний до парші, стійкий до борошнистої роси, скороплідний, високоврожайний.
Недоліки сорту яблуні Едера:
Недостатня лежкоздатність плодів.