Яблуня Аскольда

Яблуня Аскольда — це пізньозимовий, смачний, зимостійкий, високо врожайний, транспортабельний сорт української селекції. Дерево середньоросле з широкозворотноконічною кроною. Плоди великі, вагою 175-210 грамів, сплющено-округлої форми, зеленувато-жовтого кольору з бордовим рум’янцем, кисло-солодкого смаку.

Яблуня сорт Аскольда

Сорт виведений у Інституті садівництва НААН.

Опис характеристик дерева яблуні Аскольда

Дерево середньоросле з широкозворотноконічною середньозагущеною кроною. Плодоносить на верхівках однорічних приростів, кільцівках. Цвіте в пізні строки, інтенсивно, досить довго. У пору плодоношення дерева на середньорослій підщепі вступають на третій-четвертий рік після посадки в сад. Сорт зимостійкий, стійкий до парші, але пагони та листки значною мірою уражуються борошнистою росою. Урожайність висока та регулярна: семи-восьмирічні дерева на підщепі 54-118 формують 25-30 кг високотоварних плодів.

Кращі запилювачі для яблуні сорту Аскольда:

  • Айдаред
  • Катерина
  • Едера
  • Ліберті
  • Перлина Києва

Опис плодів яблуні Аскольда

Плоди вище середньої величини та великі, вагою 175-210 грамів, сплющено-округлі, зі слабкою ребристістю. Основне забарвлення – зеленувато-жовте, покривне – розмитий червоно-бордовий рум’янець у штрихах з легким сизим нальотом та малопомітними опробковілими сочевичками.

М’якоть кремова, щільна, дрібнозерниста, ламка, соковита, кисло-солодкого смаку, дегустаційна оцінка 8,2-8,4 бала. Шкірочка середньої товщини, еластична, суха.

Знімальна стиглість плодів настає в кінці вересня, споживча – в листопаді – грудні. Транспортабельність висока. Зберігаються в холодильнику до травня.

Переваги сорту яблуні Аскольда:

Висока зимостійкість, скороплідність, високі смакові якості плодів.

Недоліки сорту яблуні Аскольда:

Значне ураження пагонів та листків борошнистою росою.

Прокрутка до верху