Груша
Груша – досить цінна плодова зерняткова культура. Після яблуні і сливи вона займає третє місце в структурі плодово-ягідних насаджень України. Плоди груші є цінним продуктом харчування і мають велике значення в харчовому раціоні людини не лише завдяки своїм високим смаковим якостям. Вони містять вуглеводи, органічні кислоти, поліфеноли, мінеральні речовини, вітаміни та інші сполуки, тому їх часто використовують для дієтичного та лікувально-профілактичного харчування. Особливо цінуються плоди десертних сортів з маслянистою соковитою консистенцією м’якоті, з тонким неповторним ароматом, привабливим, благородним виглядом. Завдяки наявності сортів літніх, осінніх і зимових термінів достигання плоди можна споживати свіжими протягом майже всього року. Плоди груші з успіхом використовують також для різних видів технічної переробки: варення, компоти, маринування, повидло, цукати, грушевий мед (бекмес), сік, виноматеріали, а з окремих сортів-напівдичок виходять прекрасні сухофрукти.