Груша Стрийська

Груша Стрийська — це пізньозимовий, врожайний, великоплідний, зимостійкий, стійкий до хвороб сорт української селекції. Дерево сильноросле з широкопірамідальною кроною. Плоди великі, вагою 260-330 грамів, видовжено-грушоподібної форми, зеленувато-іржастого кольору з рожевим рум’янцем. дуже солодкого смаку.

Груша сорт Стрийська

Сорт одержаний в Інституті садівництва УААН від схрещування сортів Бере Гарді й Парижанка.

Опис характеристик дерева груші Стрийська

Дерева з широкопірамідальною кроною середньої густоти, мають швидкий темп росту. Плодоносить переважно на коротких плодушках та шпорцях, інтенсивно закладаючи плодові бруньки на однорічних приростах. Сорт скороплідний, має добру зимостійкість і не уражується паршею та іншими грибними хворобами. Характеризується високою та регулярною врожайністю при високій вирівняності плодів, але на айві при їх надлишку вони значно втрачають в масі, особливо при недостатньому вологозабезпеченні, тому потребують нормування. У плодоношення вступає рано: на лісовій груші – на 3-4-й, на айві – на 2-3-й рік після садіння в сад. Урожайність 7-10-річних дерев на насіннєвій підщепі досягає 19,0-42,0 т/га, на айві ВА-29 з 7-річного віку дерев вона становить 35-42 кг з дерева.

Кращі запилювачі для груші сорту Стрийська:

  • Конференція
  • Бере краснокутська
  • Малівчанка
  • Ніколай Крюгер
  • Дево

Опис плодів груші Стрийська

Плоди великі, одномірні, масою 260-280 г (до 330-350 г), видовжено- грушоподібної форми. Шкірочка досить товста, суха, сірувато-зелена, при достиганні зеленувато-жовта, іржаста, на сонячному боці з легким рожевим рум’янцем. М’якоть кремова, соковита, напівмасляниста, дуже солодка (дегустаційна оцінка – 7,2-7,7 балів), з легким мигдальним ароматом. Знімальна стиглість плодів настає наприкінці жовтня. В окремі роки при зберіганні в звичайних сховищах плоди з дерев на айвовій підщепі можуть виходити зі збереження у другій половині листопада – на початку грудня.

Переваги сорту груші Стрийська:

Скороплідність, висока врожайність, зимостійкість і до парші, висока якість плодів, придатність для інтенсивних насаджень, особливо на айві.

Недоліки сорту груші Стрийська:

В’янення й загнивання плодів від плодоніжки в кінці періоду зберігання.

Прокрутка до верху