Груша Ноябрська — це пізньоосінній, врожайний, транспортабельний, стійкий до хвороб сорт молдавської селекції. Дерево середньоросле з пірамідальною кроною. Плоди великі, вагою 210-240 грамів, яйце-грушоподібної форми, блідо-жовтого кольору з рожевим рум’янцем. дуже гарного кисло-солодкого смаку.
Сорт виведений в Молдавському НДІ садівництва, виноградарства і виноробства, одержаний від схрещування сортів Тріумф Вієнни і Ніколай Крюгер.
Опис характеристик дерева груші Ноябрська
Дерево середньоросле з пірамідально-розлогою кроною, що обвисає в період плодоношення. Сорт відзначається середньою зимостійкістю. Стійкий до парші. У плодоношення на насіннєвій підщепі вступає порівняно пізно – тільки на 7-8-й рік, на айві, з якою добре сумісний, – на 3-4-й рік після садіння в сад. Плодоносить помірно, але регулярно. У 13-15-річному віці врожай з одного дерева становить 23-42 кг плодів.
Кращі запилювачі для груші сорту Ноябрська:
- Улюблена Клаппа
- Конференція
- Придністрянка
- Говерла
Опис плодів груші Ноябрська
Плоди великі, масою 210-240 г, яйце-грушоподібної форми, округлі у верхній частині й різко звужені до плодоніжки. Шкірочка товста, щільна, у період знімальної стиглості зелена, при достиганні – блідо-жовта, частина плодів на сонячному боці має слабкий розмитий рожевий рум’янець. М’якоть соковита, ніжна, напівмасляниста, кисло-солодка, дуже гарного смаку (дегустаційна оцінка 8,0-8,5 балів). Знімальна стиглість плодів настає наприкінці вересня – на початку жовтня, споживча – у листопаді – на початку грудня. Плоди погано зберігаються в холодильнику. Строки зберігання можуть бути продовжені до березня – квітня, але при цьому дуже сильно знижується якість плодів.
Переваги сорту груші Ноябрська:
Слаборослість, висока врожайність; стійкість до парші.
Недоліки сорту груші Ноябрська:
Пізній вступ у плодоношення на насіннєвій підщепі.