Айва Золотиста Молдавська — це осінній, крупноплідний, врожайний, посухостійкий сорт молдавської селекції призначений для технологічної переробки. Дерево середньоросле з широкопірамідальною кроною. Плоди великі, вагою 280-360 грамів, оберненояйцеподібної форми, золотисто-жовтого кольору, солодко-кислого смаку.
Сорт виведений у Молдавському НДІ садівництва, виноградарства і виноробства від схрещування сортів Чемпіон і Берецький.
Опис характеристик дерева айви Золотиста Молдавська
Дерево середньоросле, із загущеною, широкопірамідальною кроною. Основні гілки відходять від стовбура під гострим кутом. Пагоноутворювальна здатність дуже хороша. У пору плодоношення вступає на 3-й рік після посадки в сад. Цвіте в середні терміни. Самобезплідний. За сприятливих умов плодоносить рясно і регулярно. Врожайність складає – 23,7-32 т/га.
Зимостійкість і стійкість квіток до весняних заморозків слабка. Характеризується високою посухостійкістю і середньою стійкістю до грибних хвороб. При несвоєчасному знятті зі зберігання плоди уражаються підшкірною плямистістю.
Кращі запилювачі для айви сорту Золотиста Молдавська:
- Рясна Кримська
- Кримська Рання
- Бурштинова Молдавська
- Степовий Чемпіон
- Кодрянка
- Лимонна
Опис плодів айви Золотиста Молдавська
Плоди великі, вагою 280-360 грамів, одномірні, оберненояйцеподібної форми. Поверхня слаборебриста. Шкірочка при зніманні зеленувато-жовта, у стані споживчої зрілості золотисто-жовта, середньощільна, суха, блискуча, з дуже слабким опушенням.
М’якоть світло-кремова, соковита, дрібнозерниста, солодко-кислого смаку.
Сорт раннього терміну дозрівання. Знімальна стиглість настає в другій декаді вересня, технологічна – через 10-15 днів. Плоди зберігаються протягом одного місяця. При більш тривалому зберіганні відзначається побуріння і розпушення м’якоті.
Основне призначення – технологічна переробка. Дегустаційна оцінка продуктів переробки 4,5-4,7 балів.
Переваги сорту айви Золотиста Молдавська:
Скороплідність, висока врожайність і відмінна якість плодів.
Недоліки сорту айви Золотиста Молдавська:
Низька морозостійкість, короткий період зберігання плодів.
Рекомендується для використання в селекції як джерело високої врожайності та високої якості плодів.