Айва Студентка — це осінній, ароматний, врожайний, транспортабельний, зимостійкий сорт української селекції універсального призначення. Дерево середньоросле з широкоовальною кроною. Плоди великі, вагою 265-300 грамів, яблукоподібної форми, жовтого кольору з рум’янцем, кисло-солодкого смаку.

Айва сорт Студентка

Сорт отриманий у Національному ботанічному саду ім. М.М. Гришка НАН України. Гібрид між формами айви 19-15 та 17-15, відселектованими серед 3-го покоління від вільного запилення кримської айви. Автор сорту Світлана Валентинівна Клименко.

Опис характеристик дерева айви Студентка

Дерево середньої сили росту, з компактною широкоовальною кроною, 4 м заввишки, діаметром біля 4-4,1 м. Гілки відходять від стовбура під гострим кутом, вигнуті, розташовані компактно, кінцівки гілок спрямовані вгору. Плодоношення регулярне і рясне переважно на змішаних плодових гілочках. Врожайність висока: у 8-10-річному віці — 15-35 кг, у 15-25-річному — 40- 80 кг з одного дерева. Сорт самобезплідний і потребує сортів-запилювачів. Зимостійкість висока.

Кращі запилювачі для айви сорту Студентка:

Опис плодів айви Студентка

Плоди великі, одномірні, вагою 265-300 грамів, кулясті (яблукоподібної форми), слабо асиметричні, достигають одночасно, добре тримаються на дереві, без плодоніжки, з потовщеним “айвовим” горбистим виступом, зовні дуже привабливі. Поверхня плоду гладенька, забарвлення інтенсивно-зелене, стиглі плоди жовті, іноді з розмитим рум’янцем, без опушення. Опушення характерне для незрілих плодів, пізніше воно зникає. Шкірочка плоду щільна, але тонка, ніжна.

М’якуш жовто-кремовий, щільний, соковитий, кисло-солодкий, дуже ароматний, терпкуватий, без каменистих клітин.

Сорт середнього строку достигання, плоди з початку вересня дуже швидко збільшуються в розмірах і за 10-15 днів досягають максимальної величини. Масове достигання спостерігається 15-20 вересня, коли плоди набувають золотаво-жовтого кольору. Сорт транспортабельний. Плоди дуже добре зберігаються (в холодильнику – до лютого – березня.), навіть у звичайних умовах не буріють.

Їх використовують для переробки – виготовлення варення, джемів, желе, конфітюрів, соків та ін. Дегустаційна оцінка продуктів переробки 4,5-5 бали.

Переваги сорту айви Студентка:

Висока врожайність, підвищена зимостійкість, відмінна життєздатність дерев.

Недоліки сорту айви Студентка:

Сорт потребує наявність сортів-запилювачів.

 

З 1999 року сорт введений до Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні. Придатний для аматорського садівництва в усіх зонах України, а в південних регіонах – для промислової культури.

Ви не можете скопіювати вміст цієї сторінки.

Прокрутка до верху