Айва Марія — це осінній, крупноплідний, соковитий, високо врожайний, сорт української селекції технічного призначення. Дерево середньоросле з овальною формою крони. Плоди дуже великі, вагою 360-385 грамів, яблукоподібної форми, зеленувато-жовтого кольору, кисло-солодкого смаку.

Айва сорт Марія

Сорт селекції Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка, відібраний від суміші насінин низки крупноплідних сортів кримської айви вільного запилення. Автор сорту Світлана Валентинівна Клименко.

Опис характеристик дерева айви Марія

Дерево середньоросле, крона компактна, красива, овальної форми. Дерева плодоносять в основному на коротких і середніх однорічних пагонах. Плодоношення регулярне. Врожайність з одного дерева у 20- річному віці — 50-70 кг. Сорт самобезплідний. Для забезпечення перехресного запилення розміщують сорти з одночасним терміном цвітіння. Зимостійкість достатньо висока.

Кращі запилювачі для айви сорту Марія:

Опис плодів айви Марія

Плоди дуже великі, середньою вагою 360-385 грамів, максимальною – 500-700 грамів, яблукоподібної форми з грушоподібним горбиком, слабкоребристі, сильно опушені, зеленувато-жовтого забарвлення.

М’якоть соковита, нещільна, у порівнянні з іншими формами набагато ніжніша, кисло-солодка, освіжаюча, кремова без потемніння. Кам’янистих клітин біля насінних камер небагато. Шкірочка щільна, дуже ароматна. Плоди легко відокремлюються від плодоніжки.

Строк достигання середньо-пізній — з 20 вересня по 20 жовтня. Плоди добре зберігаються в холодильнику до лютого, підшкірної плямистості немає. Споживання у свіжому виді обмежене. Частіше за все використовують як сировину для виготовлення варення, джему та повидла. Дегустаційна оцінка продуктів переробки 4,5-4,7 бали.

Переваги сорту айви Марія:

Скороплідність, висока врожайність, висока зимостійкість, крупні плоди.

Недоліки сорту айви Марія:

Для якісного запилювання потребує сортів-запилювачів.

Ви не можете скопіювати вміст цієї сторінки.

Прокрутка до верху