Айва Лимонно-жовта — це зимовий, врожайний, крупноплідний, зимостійкий сорт селекції Нікітського ботанічного саду призначений для технологічної переробки. Дерево сильноросле з широкопірамідальною кроною. Плоди великі, вагою 290-360 грамів, подовжено-округлої форми, золотисто-жовтого кольору, насиченого айвового смаку.
Сорт виведений з сіянців від вільного перезапилення сортів Анжерська, Берецький, Міча Урожайна і Португальська.
Опис характеристик дерева айви Лимонно-жовта
Дерево сильноросле, швидкоросле з густою широкопірамідальною кроною. Пагоноутворювальна здатність висока. Основні гілки відходять від стовбура під гострим кутом. Сорт скороплідний, у пору плодоношення вступає на 4-й рік після посадки в сад. Цвіте в середні терміни. Самоплідний.
Тривалість продуктивного періоду 25 – 27 років. Врожайність складає 22,5 – 37 т/га. Зимостійкість бруньок і пагонів висока. Стійкість квіток до весняних заморозків середня. Грибними хворобами в період вегетації уражається в середньому ступені. Плоди стійкі проти підшкірної плямистості.
Опис плодів айви Лимонно-жовта
Плоди великі, вагою 290-360 грамів, подовжено-округлі, трохи витягнуті до вершини, слаборебристі. Шкірочка середньощільна, гладенька, суха, блискуча з невеликим опушенням, що легко знімається. Забарвлення в момент знімної зрілості зеленувато-жовте, у споживчій – золотисто-жовте.
М’якоть світло-кремова, середньої щільності та соковитості, дрібнозерниста, насиченого смаку.
Знімальна зрілість настає в першій половині жовтня, технологічна – через 20-25 днів. Плоди на дереві дозрівають одночасно, не обсипаються. Тривалість зберігання – 90-100 днів. Основне призначення – технологічна переробка. Дегустаційна оцінка продуктів переробки 4-4,5 бали.
Переваги сорту айви Лимонно-жовта:
Висока зимостійкість і врожайність, відмінна якість і тривалий період зберігання плодів.
Недоліки сорту айви Лимонно-жовта:
Недостатня стійкість до грибних хвороб.