Айва Кримська рання — це ранній, великоплідний, врожайний, скорполідний, стійкий до хвороб сорт української селекції. Дерево середньоросле з округлою кроною. Плоди великі, вагою 300-460 грамів, округло-конічної форми, світло-жовтого кольору, насиченого солодко-кислого смаку.
Сорт селекції Степового відділення Нікітського ботанічного саду. Одержаний з насіння від вільного запилення суміші великоплідних сортів Анжерська, Берецький, Міча урожайна, Португальська. Автор: К.Д. Доргобужина.
Опис характеристик дерева айви Кримська рання
Дерево середньоросле, утворює округлу компактну, досить загущену крону. Основні гілки відходять від стовбура під кутом, близьким до прямого. Скороплідний, у пору плодоношення вступає на 3-й рік після посадки в сад. Плодоносить на коротких і довгих приростах попереднього року. Врожайність 30- 35 т/га. Зимостійкість середня, стійкість до весняних заморозків слабка. Характеризується високою посухостійкістю та стійкістю до грибних хвороб. Цвіте в середні терміни. Самоплідний.
Кращі запилювачі для айви сорту Кримська рання:
- Золотиста Молдавська
- Рясна Кримська
- Кримська Ароматна
- Десертна
Опис плодів айви Кримська рання
Плоди великі, вагою 300-460 грамів, правильної пласкоокруглої або округло-конічної форми з гладкою поверхнею та широкими ребрами біля верхівки. Шкірка світло-жовта, середньої щільності, блискуча, майже без опушення. М’якоть світло-кремова, дрібнозерниста, середньої щільності, соковита, без грануляцій, ароматна, насиченого солодко-кислого смаку, з невеликою терпкістю. Плоди одночасно достигають наприкінці вересня, міцно тримаються на дереві. Технологічна стиглість настає через 10-15 днів після знімання, зберігаються 30-35 днів. Дегустаційна оцінка продуктів переробки 4,3-4,5 балів. Можливе споживання у свіжому вигляді.
Переваги сорту айви Кримська рання:
Скороплідність, стійкість до хвороб, висока врожайність, достатньо висока зимо- і посухостійкість, самоплідність, відмінна якість плодів.
Недоліки сорту айви Кримська рання:
Слабка стійкість квіток до весняних заморозків, нетривале зберігання плодів.