Айва Консервна пізня — це зимовий, врожайний, зимостійкий, середньо стійкий до хвороб сорт селекції Нікітського ботанічного саду призначений для технологічної переробки. Дерево слаборосле з округлою кроною. Плоди середні, вагою 250-260 грамів, округлої форми, світло-жовтого кольору, солодко-кислого смаку.
Сорт виведений у Нікітському ботанічному саду з сіянців від вільного перезапилення сортів Анжерська, Берецький, Міча Урожайна і Португальська.
Опис характеристик дерева айви Консервна пізня
Дерево слаборосле, з округлою, середньозагущеною, компактною кроною. Основні гілки відходять від стовбура під гострим кутом. Пагоноутворювальна здатність хороша. Сорт скороплідний, у пору плодоношення вступає на 3-й рік після посадки в сад. Цвіте в пізні терміни. Самоплідний. Плодоносить щорічно. Врожайність складає 17 – 30 т/га.
Зимостійкість бруньок і пагонів висока. Стійкість квіток до весняних заморозків середня. У період зберігання плодів слабкою мірою уражається підшкірною плямистістю.
Опис плодів айви Консервна пізня
Плоди середні, вагою 250-260 грамів, округлі, вирівняні, злегка ребристі. Шкірочка тонка, щільна, гладенька, масляниста, блискуча, зі слабким опушенням, що легко знімається. Забарвлення в момент знімної зрілості зеленувате, у споживчій – світло-жовте.
М’якоть кремова, середньої щільності, дрібнозерниста, соковита, ароматна, солодко-кисла.
Знімальна зрілість настає в першій декаді жовтня, технологічна – через 15-20 днів. Плоди на дереві дозрівають одночасно і міцно тримаються на дереві. Товарність плодів становить 85 %. Тривалість зберігання – 80-90 днів. Основне призначення – технологічна переробка. Дегустаційна оцінка продуктів переробки 4,5-5 балів.
Переваги сорту айви Консервна пізня:
Слаборослість дерев і компактність крони, стабільна врожайність, відмінна якість плодів і продуктів переробки.
Недоліки сорту айви Консервна пізня:
Вибагливий до умов вирощування.