Айва Десертна — це осінній, скороплідний, зимостійкий, середньо стійкий до хвороб сорт селекції Нікітського ботанічного саду технологічного призначення. Дерево середньоросле з округлою кроною. Плоди середні, вагою 200-230 грамів, округлої форми, золотисто-жовтого кольору, приємного смаку.

Айва сорт Десертна

Сорт одержаний у Нікітському ботанічному саду з сіянців від вільного перезапилення сортів Анжерська, Берецький і Міча Урожайна.

Опис характеристик дерева айви Десертна

Дерево середньоросле, повільноросле, з округлою, середньозагущеною кроною. Основні гілки відходять від стовбура під кутом, близьким до прямого, розташовані компактно.

Сорт скороплідний, у пору плодоношення вступає на 3-й рік після посадки в сад. Цвіте в ранні терміни. Самобезплідний. Плодоносить регулярно. Врожайність складає 17-29 т/га.

Зимостійкість висока. За ступенем ураження хворобами належить до групи середньостійких.

Кращі запилювачі для айви сорту Десертна:

Опис плодів айви Десертна

Плоди середньої величини, вагою 200-230 грамів, округлі, звужуються до чашечки, злегка ребристі. Шкірочка ніжна, гладенька з легким опушенням. Забарвлення в момент знімної зрілості зеленувате, у споживчій – золотисто-жовте.

М’якоть кремова, середньої щільності, дрібнозерниста, соковита, дуже ароматна. 

Знімальна зрілість настає в третій декаді вересня, технологічна – через 20-30 днів. Плоди на дереві дозрівають одночасно, не обсипаються. Тривалість зберігання – 90-100 днів. Основне призначення – технологічна переробка. Дегустаційна оцінка продуктів переробки 4,5-5 балів.

Переваги сорту айви Десертна:

Компактність крони, висока зимостійкість, тривалий період зберігання плодів, відмінна якість продуктів переробки.

Недоліки сорту айви Десертна:

Вимогливий до умов вирощування, при погіршенні агротехніки відзначається ребристість плодів.

Ви не можете скопіювати вміст цієї сторінки.

Прокрутка до верху