Айва Дарунок онуку

Айва Дарунок онуку — це середньоранній, зимостійкий, транспортабельний, ароматний сорт української селекції. Дерево середньоросле з широкопірамідальною кроною. Плоди середнього розміру, вагою 230-270 грамів, овально-циліндричної форми, інтенсивно-жовтого кольору, приємного смаку.

Айва сорт Дарунок онуку

Гібридний сіянець, отриманий у Національному ботанічному саду ім. М.М. Гришка НАН України від міжгібридного схрещування форм 2-12, № 8 Кащенко і 15-17-6 у 1963 році. Автор: С. В. Клименко. З 1999 року сорт введений до Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні. Цікавий для аматорського садівництва в усіх зонах України, а в південних регіонах – для промислової культури.

Опис характеристик дерева айви Дарунок онуку

Дерево середньоросле, крона широкопірамідальна, компактна, середньозагущена. У плодоношення вступає з 3-4 річного віку. Плодоношення регулярне і рясне, зосереджене в основному на пагонах 30-45 см завдовжки, у меншій мірі – на коротких пагонах. Зимостійкість вище за середню. Сорт самобезплідний. Для забезпечення перехресного запилення розміщують сорти з одночасним терміном цвітіння. Добре сумісний з насіннєвими і клоновими підщепами айви.

Кращі запилювачі для айви сорту Дарунок онуку:

  • Академічна
  • Студентка
  • Успіх
  • Кримська ароматна
  • Ізобільна Кримська
  • Консервна пізня
  • Сорокська

Опис плодів айви Дарунок онуку

Плоди середнього розміру, вагою 230-270 грамів, одномірні, яблуковидні, овально-циліндричні без ребер та горбкуватості з характерним стовщенням біля плодоніжки, добре тримаються на дереві. Шкірка тонка, інтенсивно-жовта, ніжна, блискуча, опушення зникає при достиганні плодів ще на дереві. М’якоть жовто-кремова, ніжна, слабко гранульована, приємного смаку і сильного айвового аромату, на повітрі швидко темніє. Плоди придатні для тривалого зберігання без холодильної камери (до лютого-березня), набуваючи гарного золотисто-оранжевого кольору. Використовуються для виготовлення високоякісних продуктів переробки, варення, пастили, соку з м’якоттю. Дегустаційна оцінка продуктів переробки 4,5-5,0 бали. Транспортабельний. Напрям використання – універсальний.

Переваги сорту айви Дарунок онуку:

Стабільна урожайність плодів оригінальної форми, підвищена зимостійкість дерев.

Недоліки сорту айви Дарунок онуку:

У роки з підвищеною вологістю повітря плоди уражуються підшкірковою плямистістю.

 

Прокрутка до верху