Айва Осінній сувенір —зимовий, крупноплідний, транспортабельний, зимостійкий, стійкий до хвороб сорт селекції Нікітського ботанічного саду призначений для технологічної переробки. Дерево середньоросле з округлою кроною. Плоди великі, вагою 350-380 грамів, округлої форми, золотисто-жовтого кольору, солодко-кислого смаку.
Сорт виведений від схрещування сортів Консервна Пізня х Відмінниця.
Опис характеристик дерева айви Осінній сувенір
Дерево середньоросле з округлою, компактною, рівномірно загущеною кроною. Основні гілки відходять від стовбура під гострим кутом. Пагоноутворююча здатність висока. У пору плодоношення вступає на 3-й рік після посадки в сад. Цвіте в середні терміни. Самобезплідний. Плодоносить щорічно. Врожайність 18,3–26,2 т/га.
Зимостійкість пагонів і квіткових бруньок висока. Плоди не уражаються підшкірною плямистістю. Максимальне ураження бурою плямистістю в роки епіфітотій – 1 бал.
Кращі запилювачі для айви сорту Осінній сувенір:
- Кримська Ароматна
- Рясна Кримська
- Октябрина
- Їстівна
Опис плодів айви Осінній сувенір
Плоди великі, вагою 350-380 грамів, одномірні, округлої форми з гладким контуром поверхні. Шкірка при знятті жовта, в стані споживчої зрілості – золотисто-жовта, середньої щільності, гладка, масляниста, блискуча, майже без опушення.
М’якоть кремова, дрібнозерниста, середньої щільності, соковита, ароматна. Смак солодко-кислий, насичений.
Сорт середнього терміну дозрівання. Знімна зрілість настає в першій декаді жовтня, технологічна через 15-20 днів. Товарність становить 92 %. Добре переносить транспортування. Тривалість зберігання – 60 днів. Основне призначення – технологічна переробка. Дегустаційна оцінка продуктів переробки 4,8-5 бали.
Переваги сорту айви Осінній сувенір:
Регулярна висока врожайність, стійкість до грибкових хвороб, великоплідність і високі технологічні якості плодів.
Недоліки сорту айви Осінній сувенір:
При перевантаженні врожаєм відзначається зменшення розмірів плодів.