Айва Мускатна — це осінній, зимостійкий, транспортабельний, стійкий до хвороб сорт невідомого походження універсального призначення. Дерево сильноросле з зворотньопірамідальною кроною. Плоди середні, вагою 210-230 грамів, округлої форми, лимонно-жовтого кольору, кисло-солодкого смаку.
Опис характеристик дерева айви Мускатна
Дерево сильноросле з густолистою зворотньопірамідальною кроною. Основні гілки відходять від стовбура під гострим кутом. Пагоноутворююча здатність висока. У пору плодоношення вступає на 4-й рік після посадки в сад. Цвіте в середні терміни. Частково самоплідний. Врожайність складає 13,7– 25 т/га.
Зимостійкість генеративних бруньок і стійкість квіток до пізніх весняних заморозків середня. Сорт вимогливий до вологозабезпеченості. Грибними хворобами уражається в слабкому ступені.
Кращі запилювачі для айви сорту Мускатна:
Опис плодів айви Мускатна
Плоди середнього розміру, вагою 210-230 грамів, округлі з гладкою поверхнею. Шкірка при збиранні зеленувата, в стані споживчої зрілості – лимонно-жовта, тонка, щільна, блискуча, зі слабким опушенням, яке легко стирається при дозріванні.
М’якоть кремова, дрібнозерниста, середньої щільності, соковита, ароматна, кисло-солодка. Плоди їстівні і в свіжому вигляді після нетривалого зберігання. Сорт середнього терміну дозрівання.
Знімальна зрілість настає в останній декаді вересня, технологічна – через 10-15 днів. Плоди міцно тримаються на дереві, добре переносять транспортування. Зберігаються протягом 50 днів. Основне призначення – універсальне. Дегустаційна оцінка свіжих плодів – 4,4 бали. Продукти переробки (варення, компоти) високої якості.
Переваги сорту айви Мускатна:
Висока технологічність плодів і відмінна якість продуктів переробки.
Недоліки сорту айви Мускатна:
Вимогливість сорту до умов зростання, нетривалий період зберігання плодів.