Айва Оранжева — це осінній, зимостійкий, врожайний, ароматний, смачний сорт української селекції призначений для технічної переробки. Дерево середньоросле з розлогою кроною. Плоди середні, вагою 150-200 грамів, яблуковидної форми, жовто – оранжевого кольору з рум’янцем, кисло-солодкого смаку.

Айва сорт Оранжева

Сорт виведений в Національному ботанічному саду ім. М.М. Гришка НАН України, одержаний як сіянець від вільного запилення гібриду 15–17–6 (19–15 х 17–6). Автор сорту Світлана Валентинівна Клименко.

Опис характеристик дерева айви Оранжева

Дерево середньої сили росту, висотою до 2,5 м. Крона широка, розлога, зі звисаючими гнучкими гілками і дуже темною корою. Середина крони розріджена, добре освітлюється. Однорічний приріст середньої величини з добре визріваючою деревиною та сформованими бруньками. Листки невеликі. Сорт самобезплідний і потребує сортів-запилювачів.

Опис плодів айви Оранжева

Плоди середнього розміру, вагою 150-200 грамів, яблуковидної форми, трохи горбисті. Горбки виступають біля плодоніжки, яка має грушоподібної потовщення. Розміри плодів мало варіюють. Забарвлення плоду яскраве, жовто – оранжеве, часто з рум’янцем. Опушення під час дозрівання цілком зникає. Шкірочка щільна, масляниста, ароматна.

М’якоть жовта, щільна, масляниста, кисло-солодка, дуже приємна на смак, майже їстівна. Сорт раннього строку дозрівання .

Знімальна стиглість плодів настає у першій декаді вересня. Терміни дозрівання плодів – перша декада вересня. Дерева дуже зимостійкі, врожайні, плодоносять щороку без періодичності плодоношення, урожайність 20-річних дерев становить 50-60 кг.
Плоди використовуються для переробки – виготовлення варення, джемів, желе, конфітюрів, соків та ін.

Переваги сорту айви Оранжева:

Висока врожайність, зимостійкість, відсутність періодичності плодоношення.

Недоліки сорту айви Оранжева:

Досить розлога крона, для гарного запилення потребує сортів-запилювачів.

Ви не можете скопіювати вміст цієї сторінки.

Прокрутка до верху