Груша Яблунівська — це зимовий, смачний, скороплідний, зимостійкий, врожайний, стійкий до хвороб сорт української селекції. Дерево сильноросле з широко-пірамідальною кроною. Плоди великі, вагою 160-250 грамів, грушоподібної форми, світло-жовтого кольору з оранжево-червоним рум’янцем, кисло-солодкого смаку.

Груша сорт Яблунівська

Сорт одержаний на Придністровській дослідній станції садівництва в результаті схрещування сортів Абат Фетель і Деканка дю Коміс.

Опис характеристик дерева груші Яблунівська

Дерево сильноросле, з широко-пірамідальною, середньої густоти, кроною. Основні гілки відходять від стовбура під кутом 45-50 градусів. Пагоноутворювальна спроможність середня, тому крона легко формується при мінімальному обрізуванні, особливо на айвовій підщепі. Квіткові бруньки закладаються в основному на 1-4-річній, частково – на багаторічній деревині. Життєздатність пилку сорту досить низька – 1,6%. У плодоношення на насіннєвій підщепі вступає на 5-й, на айві – на 4-й рік після садіння в сад. Урожай на насіннєвій підщепі на 11-й рік складав 48,4 кг з дерева, або 13,8 т /га. Сорт скороплідний. Відзначається дещо підвищеною вибагливістю до умов вирощування, особливо до тепла. Зимостійкість відносно хороша. Сорт стійкий до парші і до бактеріального опіку листя; має добру сумісність з айвою.

Кращі запилювачі для груші сорту Яблунівська:

Опис плодів груші Яблунівська


Плоди великі, вагою 160-250 грамів, грушоподібної або широкогрушоподібної форми з слабко вираженою шийкою. Шкірочка тонка, але міцна, у період знімальної стиглості зеленувато-жовта, у споживчій – світло-жовта, зі слабким розмитим оранжево-червоним рум’янцем, інколи з ніжною оржавленістю у вигляді плям. Підшкірні цятки дрібні, світло-коричневі або сірі, слабопомітні.

М’якоть біла або злегка кремувата, щільна, масляниста, ніжна, середньої соковитості, кисло-солодка, досить високих смакових якостей, дегустаційна оцінка 8,2-8,8 бали.

Знімальна стиглість плодів настає наприкінці вересня, споживча – наприкінці листопада – на початку грудня. В холодильнику можуть зберігатися до березня. Транспортабельність хороша.

Переваги сорту груші Яблунівська:

Скороплідність. хороша урожайність, привабливість і високі смакові якості плодів зимового строку достигання, висока стійкість до парші.

Недоліки сорту груші Яблунівська:

Сильнорослість дерев, відносно підвищена їх вибагливість до умов вирощування, особливо до тепла.

Ви не можете скопіювати вміст цієї сторінки.

Прокрутка до верху