Груша Християнка — це зимовий, смачний, врожайний, зимостійкий, стійкий до парші сорт української селекції. Дерево середньоросле з оберненопірамідальною кроною. Плоди середні, вагою 170-210 грамів, правильної широкогрушоподібної форми, зеленувато-жовтого кольору з рум’янцем, кислувато-солодкого смаку.
Сорт одержаний на Львівській дослідній станції садівництва в результаті схрещування сортів Жозефіна Мехельнська і Парижанка.
Опис характеристик дерева груші Християнка
Дерева середньорослі, з оберненопірамідальною, міцною кроною, мають широкий кут відходження основних гілок від стовбура, що дає змогу легко формувати скелет за допомогою обрізування. В плодоношення на насіннєвій підщепі вступає з 5-6-річного віку, плодоносить регулярно і досить щедро, врожайність 8-12-річних насаджень становить 18-22 т/га. Це один з найзимостійкіших, стійких до парші сортів. Невибагливий до ґрунтово-кліматичних умов. Сумісність сорту з айвою досліджено недостатньо.
Кращі запилювачі для груші сорту Християнка:
- Говерла
- Улюблена Клаппа
- Конференція
- Кучерянка
Опис плодів груші Християнка
Плоди вище середнього розміру, вагою 170-210 грамів, правильної широкогрушоподібної форми. Шкірочка середньої щільності, в період знімальної стиглості плодів світло-жовта, при достиганні – зеленувато-жовта, часто з легким рум’янцем.
М’якоть кремова, соковита, але густа, масляниста, без грануляцій, приємного кислувато-солодкого смаку, дегустаційна оцінка 7,7-8,2 бали, з добре відчутним мигдальним ароматом.
Знімальна стиглість плодів настає в жовтні, період споживання – з грудня – до початку лютого, а при зберіганні в холодильниках може бути продовжений до квітня – травня без погіршення смакових якостей і маслянистості.
Переваги сорту груші Християнка:
Висока і регулярна врожайність, хороші смакові якості й тривала лежкість плодів, досить висока зимостійкість та несприйнятливість до парші.
Недоліки сорту груші Християнка:
Невирівняні за масою плоди.