Яблуня Джонаголд

Яблуня Джонаголд — це зимовий, врожайний, транспортабельний, середньо стійкий до хвороб сорт селекції США. Дерево сильноросле з широкоовальною кроною. Плоди великі, середньою вагою 140-210 грамів, округлої форми, жовтого кольору з оранжево-червоним рум’янцем, кислувато-солодкого смаку, з сильним ароматом.

Яблуня сорт Джонаголд

Сорт отримано 1943 року на Женевській дослідній станції в США (Женева, Нью-Йорк) шляхом схрещування сортів Джонатан і Голден Делішес. Джонаголд – один із найбільш популярних у світі в останні роки. В Україні входить у десятку сортів, популярних серед населення. Придатний для вирощування у Криму, Степу, західному Лісостепу, Придністров’ї, Передкарпатті.

Опис характеристик дерева яблуні Джонаголд

Дерево сильноросле з широкоовальною в молодому віці, а пізніше середньозагущеною, округлою кроною. Зимостійкість середня. Стійкість проти парші та борошнистої роси середня. Сорт уражується чорним раком. На слаборослих підщепах у пору плодоношення дерева вступають на 3-4 рік після посадки в сад. Врожайність 40-50 тон на гектар. Початок цвітіння спостерігається в середні терміни, на 2-4 дні пізніше, ніж в Айдареда. Тривалість 10-12 днів. Триплоїд, формує стерильний пилок. Тип плодоношення мішаний. Зав’язуються яблука по 1-2 на одному плодовому утворенні. На дереві тримаються добре.

Кращі запилювачі для яблуні сорту Джонаголд:

Опис плодів яблуні Джонаголд

Плоди вище середньої величини та великі, середньою вагою 140-210, максимальною – до 280-300 грамів, округлої чи ширококонусоподібної форми, з малопомітними широкими ребрами або без них, під час знімальної стиглості зеленувато-жовті, пізніше інтенсивно жовті з досить яскравим оранжево-червоним розмито-смугастим рум’янцем на більшій частині поверхні та з великими, зеленими підкірковими цяточками і дрібними, коричневими сочевичками. Шкірочка середньої товщини чи тонка, щільна, еластична, гладенька, блискуча, з восковим нальотом, жирна на дотик.

М’якоть жовта, середньої щільності, ніжна, дрібнозерниста, дуже соковита, гармонійного кислувато-солодкого смаку (8,3-8,6 балів), з сильним ароматом.

Транспортабельність висока. Знімальна зрілість плодів настає в кінці вересня – на початку жовтня, споживча – в жовтні. Зберігаються плоди до березня-квітня. Плоди універсального призначення: придатні для споживання свіжими, на виготовлення марочних соків, фруктових порошків, пюре, джему, повидла.

Переваги сорту яблуні Джонаголд:

Скороплідність, транспортабельність, врожайність, привабливість плодів, відмінний смак.

Недоліки сорту яблуні Джонаголд:

Врожайність нерегулярна, слабка зимостійкість, недостатня стійкість проти хвороб.

Прокрутка до верху