Яблуня Гренні Сміт — це пізньозимовий, середньо врожайний, високо транспортабельний, середньо стійкий до хвороб сорт Австралійської селекції. Дерево сильноросле з пірамідальною середньозагущеною кроною. Плоди середньої величини, вагою 116-185 грамів, плоско-округлої форми, яскраво-зеленого кольору, м’якоть зеленувата солодко-кислого смаку.
Сорт отриманий в Австралії понад 100 років тому як випадковий сіянець невідомого сорту. Названий він на честь Марії Енн Сміт. В Україні в молодих насадженнях займає значні площі. Поширюється завдяки зеленому забарвленню плодів, які нагадують яблука Ренета Симиренка. У більшості областей плоди не визрівають, тому їх смак посередній. У Лісостепу України плоди не дозрівають. Період їх формування довгий – майже 200 днів. У селекційній практиці використовується як джерело зеленого забарвлення плодів, високої транспортабельності і довготривалої лежкості.
Опис характеристик дерева яблуні Гренні Сміт
Дерево сильноросле, швидкоросле з пірамідальною середньозагущеною кроною. Зимостійкість висока. Стійкість проти парші середня, в епіфітотійні роки цієї хворобою уражується сильно, до борошнистої роси слабка. На слаборослій підщепі у плодоношення вступає на 2-3й рік, на насіннєвій підщепі – на 10-й. Середня врожайність – 25-35 тон на гектар. Плодоношення нерегулярне. Початок квітування спостерігається в терміни, що й у Голден Делішеса. Тривалість 9-16 днів. Сорт самобезплідний тому йому потрібні запилювачі. Тип плодоношення мішаний. Зав’язуються яблука по 1-3 на одному плодовому утворенні. На дереві плоди тримаються міцно.
Кращі запилювачі для сорту Гренні Сміт:
- Айдаред
- Голден Делішес
- Джонаголд
- Глостер
- Лігол
- Пінк Леді
- Мутсу
Опис плодів яблуні Гренні Сміт
Плоди середньої та вище середньої величини, вагою 116-185 грамів, округлі чи плоско-округлі, з дуже слабою широкою ребристістю у верхній частині, зелені, зі слабким бурувато-червоним рум’янцем на сонячному боці та численними великими, середнього розміру чи дрібними білуватими або сіруватими підшкірковими крапками.
М’якоть зеленувата, щільна, дрібнозерниста, соковита, солодко-кислого смаку (дегустаційна оцінка 6-7 балів), зі слабким ароматом. Шкірочка середньої товщини і щільності, блискуча, гладенька, з легким восковим нальотом, на дотик слабожирна.
Знімають їх у кінці жовтня. Споживча зрілість настає у березні. Транспортабельність висока. Зберігаються плоди до квітня – травня. Сорт зазвичай використовують в свіжому виді, а також для приготування салатів, фруктових десертів, сухофруктів, компотів, варення, джемів і пирогів.
Переваги сорту яблуні Гренні Сміт:
Тривала лежкість, зелене забарвлення плодів, висока транспортабельність, освіжаючий смак.
Переваги сорту яблуні Гренні Сміт:
Довгий період формування яблук, велика вимогливість до тепла, слабка стійкість до хвороб, слабка посухостійкість.