Айва Академічна — це осінній, врожайний, транспортабельний, зимостійкий. смачний сорт української селекції. Дерево середньоросле з округлою кроною. Плоди середнього розміру, вагою 230-270 грамів, яблукоподібної форми, жовтого кольору з рум’янцем, приємного смаку.
Один із кращих сортів селекції Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка виділений із сіянців низки крупноплідних сортів від вільного запилення в 1963 році. Автор: С. В. Клименко.
З 1999 року сорт введений до Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні. Цікавий для аматорського садівництва в усіх зонах України, а для промислової культури – в південних регіонах.
Опис характеристик дерева айви Академічна
Дерево середньоросле, крона округла, середньозагущена. Плодоношення регулярне і рясне в основному на вкорочених (15-30 см) пагонах. В плодоношення вступає з 3-5 річного віку. Сорт самобезплідний. Для забезпечення перехресного запилення розміщують сорти з одночасним терміном цвітіння. Зимостійкість висока. Добре сумісний з насіннєвими і клоновими підщепами айви. Урожайність висока — 45-50 кг з одного дерева, без періодичності.
Кращі запилювачі для айви сорту Академічна:
- Дарунок онуку
- Кримська ароматна
- Студентка
- Успіх
- Консервна пізня
- Первенець
- Сорокська
Опис плодів айви Академічна
Плоди середнього розміру, вагою 230-270 грамів, яблукоподібної форми, одномірні. Шкірочка дуже ніжна, тонка, гладенька, матово-жовта з легким розмитим рум’янцем у більшості плодів. М’якоть щільна, соковита, біло-кремова, терпкувата, приємного смаку, швидко темніє на повітрі. Плоди добре тримаються на дереві. Дегустаційна оцінка продуктів переробки 4,5-4,7 бали. Строки достигання плодів середні — з 25 вересня по 15 жовтня. Транспортабельний. Придатний для тривалого зберігання. Напрям використання: універсальний.
Переваги сорту айви Академічна:
Дуже красиві одномірні плоди, гарні смакові якості, висока і стабільна врожайність, підвищена зимостійкість, гарна лежкість плодів.