Яблуня сорт Айдаред

Яблуня Айдаред — це пізньозимовий, врожайний, транспортабельний, середньо стійкий до хвороб сорт селекції США. Дерево середньоросле з округлою кроною. Плоди великі, плоско-округлої форми вагою від 125 до 200 грамів , зеленувато-жовтого кольору з яскраво-червоним розмитим рум’янцем, солодко-кислого смаку.

Яблуня сорт Айдаред

Цей сорт був виведений у США в результаті схрещування сортів Вагнера Призове і Джонатан. Поширений у багатьох країнах. З 1986 року районований у зонах Степу та Лісостепу. На даний час входить у десятку найбільш поширених сортів в Україні.
Використовується в селекції як джерело компактності крони, скороплідності, високої врожайності, товарності і лежкоздатності плодів. За його участі були виведені сорти Арлет, Гарант, Тодес.

Опис характеристик дерева яблуні Айдаред

Дерево середньоросле з округлою кроною схильне до загущення у дорослому віці. Стійкість до хвороб середня (стійкий до бурої плямистості, в окремі роки зі сприятливими умовами вражається паршею та борошнистою росою). Зимостійкість середня. У пору плодоношення дерева вступають на третій-четвертий рік після посадки в сад. Початок квітування спостерігається в ранні строки і дуже обільне, тривалість – 10-17 днів. Плодові утворення рівномірно розподілені по всій дожині пагонів, оголення пагонів не спостерігається. Тип плодоношення у сорту – змішаний. На дереві яблука тримаються добре. Врожайність складає 25 – 40 тон з гектару.

Кращі запилювачі для яблуні сорту Айдаред:

  • Флоріна
  • Глостер
  • Джеймс Грів
  • Джонатан
  • Мекінтош
  • Рубінове Дуки
  • Кідд’с Оранж Ред
  • Мантуанське

Сам Айдаред теж добрий запилювач, схильний до самоплідності.

Опис плодів яблуні Айдаред

Плоди вагою від 125 до 200 грамів, плоско-округлі, зі слабкою згладженою ребристістю до половини висоти, зеленувато-жовті, з яскраво-червоним розмитим рум’янцем, інколи зі смугами на більшій частині або на всій поверхні і з численними, дрібними сірими малопомітними підшкірковими цяточками та слабим сизим нальотом. Шкірочка щільна, середньої товщини, гладенька, блискуча, інколи з невеликою оржавленою сіткою.

М’якоть кремова, щільна, дрібнозерниста, соковита, солодко-кислого смаку (7,5-8,0 балів), з середнім ароматом.

Знімальна стиглість плодів настає в кінці вересня – на початку жовтня, споживча – в кінці листопада – грудні. Дозрівають плоди одночасно. Транспортабельність висока. У холодильнику зберігаються протягом 150-180 днів. Під час зберігання можуть пошкоджуватись підшкірною плямистістю. Призначення універсальне. Крім споживання у свіжому вигляді, цінні для виготовлення сидру, вина, натурального пюре, повидла, джему.

Переваги сорту яблуні Айдаред:

Скороплідність, висока врожайність, висока транспортабельність, довгий період зберігання.

Недоліки сорту яблуні Айдаред:

Недостатня стійкість проти парші, висока сприйнятливість до борошнистої роси, не дуже високі смакові якості плодів.

Прокрутка до верху